Chuťovky a čatný

  • 6 zralých rajčat
    1 pl ghí
    1 malé drcené čili nebo ¼ čl kajenského pepře
    ½ pl hořčičného semínka
    1 čl strouhaného čerstvého zázvoru nebo ½ čl sušeného
    ½ čl soli
    4 pl třtinového cukru
    1 čl mletého koriandru

    Rajčata spařte horkou vodou, oloupejte a nasekejte na malé kousky. V kastrolu připravte čóns z hořčice, zázvoru a čili. Přidejte rajčata, přiklopte a smažte asi 15 minut, dokud z rajčat nebude hustá omáčka. Občas zamíchejte. Odstavte z plamene a na malou rychlost mixujte v mixéru asi 5 sekund (podle volby). Vraťte do hrnce, přidejte sůl, cukr a mletý koriandr. Vařte 3 minuty odkryté. Podávejte teplé nebo studené.

  • 225g hladké mouky
    1 čl kurkumy
    1 čl mletého koriandru
    1 pl citrónové šťávy
    1 čl garam masaly
    1 čl soli
    ½ čl čili
    250 ml studené vody
    ½ kypřícího prášku do pečiva
    ghí na smažení
    zelenina na obalování (květák, lilek, brambor,…)

    Smíchejte všechny ingredience a přidejte studenou vodu. Vytvořte hladkou směs k obalování zeleniny, kterou hned po důkladném obalení vkládejte do rozpáleného ghí. Smažte několik minut, dokud pakory nejsou zlatohnědé a křupavé. Po vyjmutí nechte okapat.

  • 500 g červené řepy
    2 – 2,5 dl hladké mouky
    ½ čl asafoetidy
    1 pl mletého římského kmínu
    1 pl mletého koriandru
    1 pl masaly z „Górakšji“
    1 čl prášku do pečiva
    1 čl soli
    ghí na smažení

    Polovinu červené řepy nastrouhejte na jemném struhadle a polovinu na hrubém. Dobře zamíchejte se všemi přísadami a nechte stát asi 10 minut. Rozpalte ghí. Vytvořte koule o velikosti vlašského ořechu a na mírném plameni smažte v ghí po dobu 20 minut. Kofty se dají jíst jak teplé, tak studené a dají se také udělat z brambor, mrkve, zelí nebo ovoce. V posledním případě místo soli přidáme cukr a na okořenění použijeme muškátový oříšek, hřebíček, vanilku nebo skořici.

  • 400 g namočené cizrny (cca 200 – 250 g suché)
    2 pl nasekané petrželky
    ½ čl asafoetidy
    2 čl mletého římského kmínu
    1 čl soli
    ½ čl mletého černého pepře
    ¼ čl čili
    2 čl mletého koriandru
    ghí nebo olej na smažení

    Přes noc namočenou cizrnu rozmixujte, smíchejte s kořením a bylinkami a důkladně promíchejte. Vzniklou hmotu uložte na 15 minut do lednice zchladit. Následně z těsta tvořte placičky nebo kuličky a smažte je ve větší vrstvě ghí nebo oleje dozlatova. Podávejte se zakysanou smetanou či přelité omáčkou.

  • 300g polohrubé mouky
    15 ml soli
    4 ml prášku do pečiva
    ghí nebo slunečnicový olej na smažení
    1,2 l nahrubo nastrouhaného nebo najemno nasekaného zelí
    0,3 l nastrouhaných brambor
    5 ml kurkumy
    4 ml sušeného zázvoru (nebo 15 ml čerstvého)
    5 ml černého mletého pepře
    12 ml koriandru
    2 ml asafoetidy

    Do mísy vložte všechny přísady a míchejte, dokud zelenina nezačne pouštět šťávu a neutvoří se tvárné těsto. Rozehřejte vyšší vrstvu ghí nebo slunečnicového oleje, z těsta udělejte placky (ne moc tlusté, aby se dobře prosmažily) a vložte je do takové vrstvy ghí nebo oleje, aby se mohly odlepit od dna a plavat na hladině. Smažte na středním plameni asi 10 minut. Správnou teplotu oleje zjistíme takto: vhoďte malý kousek těsta do rozehřátého oleje, těsto by mělo dojít na dno, ihned se odlepit a svižně vyplavat na hladinu. Poté, co se udělá kůrčička na okrajích, obraťte a dodělejte do zlatohněda. Vyjměte a nechte okapat.
    V Indii se kofty dělají ve tvaru menších koulí a podávají se buď přímo v nějaké omáčce (například rajské), nebo jakou součást menu. Ke koftám se dobře hodí jogurtová omáčka.

  • Těsto:
    250 g hladké mouky
    250 g celozrnné mouky
    125 g rozpuštěného mása

    2 – 3 čl soli
    350 – 400  ml vlažné vody

    Náplň:
    1,8 l jemně nastrouhaného zelí
    panýr ze 4l mléka
    2 čl bazalky
    2 čl lžičky oregána
    1 čl pepře
    2 čl cukru
    3 pl rajčatové pasty
    5 pl ghí
    ¼ čl čili

    Mouku a sůl dobře promíchejte, zapracujte máslo, přilijte vodu a vypracujte těsto, které nemá být ani moc tuhé, ani moc měkké.
    Na ghí osmahněte zelí (asi 50 minut). Panýr rozdrobte a přimíchejte. Přidejte rajčatovou pastu a na menším plameni 5 minut smažte, aby panýr změkl. Nakonec přidejte koření a sůl.
    Z těsta udělejte kuličky o velikosti vlašského ořechu a vyválejte do tenkých placek (asi 10 cm v průměru). Jestliže se těsto lepí, přidejte trochu ghí. Navlhčete okraj jedné poloviny a dejte dvě polévkové lžíce náplně na jednu polovinu placky. Přehněte druhou polovinu a pevně stlačte okraje, které zahnete k náplni.
    Samosy smažte v mírně horkém ghí, dokud není křehká a zlatohnědá (přibližně 20minut). Samosy se dají připravit i v troubě (pečte na 200 stupňů 20-30 minut).

     

  • 2 pl ghí nebo oleje
    ½ čl čili
    1 čl římského kmínu mletého
    250 ml banánů nakrájených na plátky
    1 dl vody
    2 pl cukru (nejlépe třtinového)

    Rozehřejte ghí nebo olej, přidejte kmín a po chvilce čili a banány. Smažte několik minut a pak opatrně přilijte vodu. Vařte doměkka a nakonec přidejte cukr.

  • 6 středně velkých jablek, oloupaných, nakrájených na malé kousky
    4 pl ghí nebo rostlinného oleje
    2 čl čerstvého strouhaného zázvoru nebo 1 čl sušeného
    2 kousky skořicové kůry
    1 čl anýzu
    2 nebo 3 drcené sušené čili
    5 hřebíčků
    1 čl kurkumy
    4 pl vody
    4 pl třtinového cukru

    V hrnci se silnějším dnem rozehřejte ghí nebo olej, přidejte nejprve čerstvý zázvor, celé koření a smažte asi 30 sekund. Pozor, nespálit! Přidejte práškové koření a jablka a smažte několik minut za stálého míchání. Pak přidejte vodu, přiklopte a duste asi 15minut, často míchejte, dokud jablka nezměknou. Pak je rozmačkejte, přidejte cukr a vařte odkryté za stálého míchání, dokud čatný nezhoustne. Vychlaďte na pokojovou teplotu.

  • 4 pl másla
    1,5 čl mletého koriandru
    ¼ čl rozemletých kardamonových semínek
    2 čili
    3 pl jemně strouhaného kokosu
    ½ kg švestek, vypeckovaných a nakrájených na osminy
    ½ l cukru

    V hrnci s tlustým dnem rozehřejte na mírném plameni máslo. Přidejte koriandr, kardamom, čili a kokos. Smažte jednu minutu a pak přidejte švestky. Zesilte plamen a čatný přiveďte do varu. Potom plamen zeslabte a přikryté pomalu vařte asi 15 minut, dokud se švestky nerozvaří. Přidejte cukr a odkryté pomalu vařte za občasného míchání dalších 15 minut, dokud čatný nezhoustne.

Haré Kršna Haré Kršna Kršna Kršna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré Haré Kršna Haré Kršna Kršna Kršna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré Haré Kršna Haré Kršna Kršna Kršna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré Haré Haré Haré Kršna Haré Kršna Kršna Kršna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré