Chleby
- Irský chléb se sodou
1,5 l jemné celozrnné mouky
2 čl sody
4 pl měkkého másla
2 čl soli
4 pl cukru
½ l podmáslíSmíchejte prosetou mouku, sodu, sůl a cukr. Vpracujte máslo. Vmíchejte podmáslí a vypracujte tvárné těsto. Předehřejte troubu na maximum. Vytvarujte z těsta housky, bochánky nebo dva bochníky. Položte na vymazaný plech. (Tento chléb se peče lépe na plechu, bez formy). Jemně nožem nakrojte každý bochánek. Pečte 45 – 60 minut na 180 stupňů, housky nebo bochánky méně, dokud se nevytvoří hnědá kůrka a chléb na poklep nevydává dutý zvuk. Po vytažení z trouby potřete máslem.
- Housky
½ kg mouky dle volby (hladké, celozrnné, se semínky)
50 g másla (nebo 2 pl olivového oleje)
20 g droždí
10 g soli
10 g cukru
280 ml vlažné vody nebo syrovátky
1 pl zakysané smetany nebo jogurtuVše smíchejte dohromady ve vláčné těsto, které po nakynutí, asi za hodinu, vyklopte na pomoučněný vál.
Vytvořte houstičky, bulky nebo uzly a položte na máslem vytřený plech. Posypte mákem a hrubou solí a dejte do předem vyhřáté trouby.
Pečte na 200 °C cca 15 minut (až povrch lehce zhnědne).- Žitný chléb s kváskem
1 dl žitného kvásku (může být i méně)
1 kg žitné mouky
700 ml vlažné vody (i více, každá mouka pracuje jinak)
20 ml soli
1 čl mletého koriandru
1 čl českého kmínu
olej na vymazání formy
asi 2 dl pšeničné mouky na zapracování těstaDo vody dejte kvásek, zamíchejte a přidejte tolik vody, aby vzniklo těsto husté asi jako na palačinky.
Nechte zhruba 30 minut kvasit. Přidejte zbytek mouky, sůl a koření. Hněťte měkké těsto, pozor, hodně lepí.
Na pracovní desku si nasypte hladkou mouku a těsto rozdělte na dvě části a postupně je zapracovávejte s pšeničnou moukou, aby bylo těsto stále měkké, ale nelepilo. Bochníky vložte do předem vymazaných forem nebo na plech.
Nechte kynout v teplé místnosti 10 až 12 hodin. Pečte v předehřáté troubě 15 minut na 250 °C a dalších 50 minut na 180 °C.
Po vyjmutí z trouby vyndejte chléb z forem a nechte vychladnout na roštu. Chléb vydrží dobrý až 1 týden.- Trvanlivé čipsy
1 kg mouky (1:1 hladká a celozrnná)
250 g másla
½ pl soli 0,35 1 vody
dle volby slunečnicové, dýňové, lněné semínko, sezam, bylinkyZe všech ingrediencí utvořte těsto, vyválejte ho nejlépe přímo na vymazaném plechu a nakrájejte na čtverce. Můžete pomazat jogurtem a posypat třeba solí, kmínem, mákem...
Pečte na 200 °C zhruba 15 až 20 minut.- Čápátí - celozrnné chlebové placky
½ l mouky (1:1 hladká a celozrnná)
2 až 3 dl vody nebo syrovátky
1 čl soli
máslo na potřeníVe větší misce smíchejte mouku, sůl a vodu. Množství vody závisí na vlhkosti mouky, a proto začněte s menším množstvím a podle potřeby přidávejte. Vypracujte těsto, až je vláčné, a nechte přikryté alespoň půl hodiny odpočinout. Znovu prohněťte těsto a rozdělte na 12 kuliček o velikosti vlašského ořechu.
Na pomoučněné desce z nich vyválejte kulaté placky o průměru asi 15 cm. Jsou-li příliš tenké, špatně se nafukují, a jsou-li příliš silné, zůstanou uvnitř syrové.
Zahřejte železnou pánev, nejlépe s tlustým dnem (v případě nouze je možné použít čistou plotýnku). Položte jednu čapátí do pánve. Asi za 50 sekund, když se objeví malé bublinky a okraje se začnou zvedat, ji převraťte na druhou stranu. Přibližně za dalších 40 sekund se objeví větší bubliny. Vezměte čapátí z pánve a pomocí kleští ji několik vteřin přidržte nad plamenem. Čapátí se nafoukne. Má být dobře propečená, bez vlhkých míst, s drobnými hnědými skvrnami na povrchu. Položte do mísy, potřete zeshora máslem a přikryjte. Obětujte je okamžitě - horké.- Purí - smažené placky
½ l hladké mouky
2 až 3 dl vlažné vody
1 čl soli
ghí na smaženíSmíchejte mouku, sůl a máslo a postupně přilévejte vodu, až se utvoří vláčné těsto. Propracujte po dobu 15 minut a nechte uležet půl hodiny. Udělejte malé kuličky, které lehce vyválíte. Jestliže se těsto lepí, přidejte trochu ghí. Placku vložte do horkého ghí. Purí se okamžitě nafoukne jako balón. Osmažte dozlatova po obou stranách.