Sladkosti

  • Těsto:
    400 g polohrubé mouky
    100 g cukru
    ½ prášku do pečiva
    200 – 250 g másla
    trochu mléka, smetany, syrovátky nebo Tatry

    Náplň:
    jablka, hrušky, meruňky, marmeláda,…

    Těsto:

    V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a cukr, přidejte máslo a podle potřeby trochu mléka. Vypracujte nelepivé tužší těsto.

    Náplň:

    Ovoce oloupejte a nakrájejte na kousky. Poduste s trochou vody, cukru, případně skořicí a citronovou šťávou. Nechte trochu vychladnout.

    Těsto rozdělte na dva díly – větší díl vyválejte na kulatou placku a rozprostřete do koláčové formy. Namažte náplní. Zbytek těsta vyválejte na placku. Tu nakrájejte na proužky, které budete pokládat jako mřížku na koláč. Pečte v předehřáté troubě na 180 – 200 stupňů asi 20 – 30 minut. Vychladlé posypte moučkovým cukrem.

    Tato dávka stačí na kulatou koláčovou formu, na velký plech potřebujete dvojnásobné množství.

  • 6 dl polohrubé mouky
    3 dl cukru
    150 g másla
    ½ prášku do pečiva
    ½ čl kurkumy
    asi ¼ l mléka
    ovoce – rybíz, meruňky, maliny, rebarbora,…

    V míse dobře promíchejte mouku, cukr a máslo. Rozdělte na dvě části – menší na drobenku, větší na těsto. Do těsta přidejte prášek do pečiva, případně kurkumu, promíchejte, potom teprve přidejte mléko. Těsto nalijte na vymazaný plech vysypaný krupicí a naskládejte na něj ovoce, posypejte drobenkou a pečte na 180 – 200 stupňů v předehřáté troubě asi 20 – 30 minut.

  • 500 g nastrouhané mrkve
    150 g cukru

    1 – 2​​​​​ tobolky kardamonu
    1,5 l mléka
    hrst rozinek
    ghí

    Nejprve dejte vařit mléko. Ve vyšší pánvi orestujte mrkev s trochou ghí. Potom přidejte vařící mléko a cukru a míchejte, dokud směs nezhoustne. Poté přidejte mletý kardamom a rozinky.

  • 5 dl krupice
    1 l mléka nebo vody
    200 – 250 g másla
    3 – 4 dl cukru
    2 banány nebo 1 dl rozinek nebo nadrobno nakrájených ořechů

    Rozpusťte máslo a přidejte krupici. Míchejte, dokud krupice nezhnědne (20 – 30 minut). Rozmačkejte banán a přidejte do krupice. Poté opatrně vlijte mléko, nejlépe teplé s rozpuštěným cukrem. Míchejte nepřetržitě, dokud halva nezhoustne a nelepí se na strany hrnce. Místo banánu můžete použít ananas, meruňky nebo jablka nakrájené na kousky.

  • 120 g másla
    125 g sušeného mléka
    115 g moučkového cukru

    příchutě:
    karob
    rozmačkané
     banány, datle, rozdrcené ořechy, mandle nebo kokos
    vanilka

    Všechny ingredience smíchejte, nakoulejte kuličky a nechte vychladit. Poměry jsou orientační, možno zahustit, dosladit atd. Pokud použijete rozmačkané banány je potřeba přidat více sušeného mléka.

  • 3 l jogurtu
    nadrobno nastrouhaná kůra citrónu
    2 dl cukru

     

    Jogurt vlijte do plátýnka a nechte viset po dobu 10 hodin. Přidejte citronovou kůru a cukr a dobře promíchejte nebo vyšlehejte v mixéru. Můžete přidat čerstvé jahody nebo borůvky.

  • 1 dl rýže
    4 dl mléka
    1 dl cukru

    Do mléka přidejte cukr a přiveďte k varu. Přidejte rýži a nechte vařit na slabém plameni, dokud se polovina mléka neodpaří. Ze začátku míchejte jen občas, ale když kaše zhoustne, musíte míchat nepřetržitě, aby se mléko nepřipálilo. Servírujte dobře vychlazené. Dá se ochutit vanilkou, růžovou vodou, šafránem, kardamomem, ořechy nebo rozinkami.

Haré Kršna Haré Kršna Kršna Kršna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré Haré Kršna Haré Kršna Kršna Kršna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré Haré Kršna Haré Kršna Kršna Kršna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré Haré Haré Haré Kršna Haré Kršna Kršna Kršna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré