Zeleninová jídla (sabdží)
- Jak vařit pro Kršnu
- Suroviny a postupy
- Chleby
- Rýže
- Dály a polévky
-
Zeleninová jídla (sabdží)
- Chuťovky a čatný
- Saláty a raity
- Sladkosti
- Nápoje
- Smažené zelí na másle
½ středně velké hlávky bílého zelí
3 pl ghí nebo oleje
10 dkg másla
1 čl mletého zázvoru
1 čl kurkumy
½ čl černého mletého pepře
3 čl bazalky
1 čl českého mletého kmínu
2 čl soli
1 až 2 dl vodyNakrájejte najemno bílé zelí. Na oleji nechte zpěnit mletý koriandr, římský kmín, kurkumu a zázvor. Přidejte zelí, sůl, pepř, bazalku, máslo a míchejte, dokud nebude zelí dobře osmahnuté. Přidejte vodu, kmín, zamíchejte a přikryjte poklicí. Za občasného promíchání nechte několik minut podusit. Změklé zelí odstavte a nechte přikryté pokličkou.
- Mrkvové sabdží - Gadžar sabdží
½ kg mrkve
3 pl ghí nebo másla
2 pl přírodního cukru
¼ čl kurkumy
½ čl mletého kardamomu
½ čl mletého koriandru
2 pl pomerančové nebo jablečné šťávy
160 ml vody
½ čl soli
⅛ čl černého mletého pepře nebo čili
2 pl sekaného zeleného koriandru nebo petržele
1 čl citrónové šťávy
¼ čl strouhaného muškátového oříškuNa 2 pl ghí smažte nakrájenou mrkev s cukrem, kurkumou, kardamomem, mletým koriandrem, přidejte pomerančovou šťávu, vodu a sůl. Přiveďte k varu a na mírném plameni duste (mladou mrkev 20 minut a starou 40 minut). Když se většina vody vypaří, odkryjte a na větším plameni odpařte zbytek. Nakonec přidejte 1 pl ghí, pepř a čerstvé listy. Před podáváním pokapejte citrónem a posypte muškátovým oříškem.
- Špenát s panýrem - Palak panýr
2 l čerstvého nakrájeného špenátu
2 pl ghí nebo oleje
panýr ze 2,5 l mléka
1 dl kysané smetany
2 čl soli
1 čl černého mletého pepřeNa ghí nebo oleji poduste špenát doměkka (lehce podlijte vodou), nakrájejte panýr a vhoďte ho do dušeného špenátu, zalijte kysanou smetanou, osolte, opepřete.
- Šák - vařená listová zelenina
400 – 500 g čerstvého nebo mraženého špenátu nebo mladé jarní kopřivy
panýr ze 2 l mléka
2 pl ghí nebo oleje
2 čl římského kmínu
2 čl fenyklu
½ čl asafoetidy
3 čl mletého koriandru
1 – 2 pl čerstvého nastrouhaného zázvoru
1 čili paprička
1 čl soli
1 dl smetanyRozehřejte ghí a když se z něho začne kouřit, přidejte kmín a fenykl. Po minutě přidejte zázvor a lehce osmahněte. Nakonec přidejte zbylé koření a po několika vteřinách vše zalijte asi 2 až 4 dl syrovátky. Přidejte špenát, na kostičky nakrájený panýr a vše poduste doměkka (5 až 10 minut). Osolte a přidejte smetanu. Pokud budete používat kopřivy, omyjte je, spařte v hrnci s vařící vodou a pak rozmixujte. Nemáte-li mixér, můžete kopřivy najemno nasekat.
- Zlaté brambory - Alu Gauránga
1 l očištěných brambor nakrájených na tenčí plátky
2 čl mletého koriandru
¼ čl černého mletého pepře
1 čl soli
hrnek mléka či smetany
2 pl másla
½ čl kurkumy
troška čerstvé petrželky nebo koriandruDno pekáče poklaďte nakrájenými bramborami smíchanými s koriandrem, solí, pepřem, máslem a kurkumou, zalijte mlékem či smetanou a dejte péct do trouby na 200 °C asi 45 až 50 minut (až jsou brambory měkké a mají na povrchu žlutohnědou kůrku). Posypte je jemně nasekanou petrželkou nebo koriandrem. Pokud vynecháme kurkumu, můžeme tento recept použít i na Ékádaší.
- Hrášek s rajčaty a panýrem - Matar panýr
2 l mléka
1 čl kyseliny citrónové
1 kg rajčat
1 kg zeleného hrášku
150 g másla
1 čl zázvoru
1 čl muškátového oříšku
1 pl koriandru
1 pl masaly z „Górakšji“
1 čl asafoetidy
1 dl syrovátky
ghí na smažení
1 pl soliPanýr z 2 1 mléka a citrónové šťávy stlačte v plátýnku mezi dvěma prkýnky do tloušťky jednoho centimetru. Po 5 až 6 hodinách nakrájejte sýr na malé kostičky, osmažte je dozlatova v ghí a nechejte odkapat. V hrnci rozpusťte máslo a přidejte koření. Lehce osmažte a přidejte rajčata. Po přibližně
25 minutách přidejte hrášek a sůl. Vařte při mírné teplotě asi 10 minut, dokud hrášek nezměkne. Přidejte panýr, vypněte vařič a nechte stát 10 minut, aby sýr nasákl a změkl.- Zelí, mrkev a brambory
3 pl ghí
1 pl čerstvého strouhaného zázvoru nebo 1 čl sušeného
1 nasekané zelené čili
1 čl asafoetidy
1 čl kmínu
1 čl hořčičných semínek
½ l mrkve nakrájené nakolečka
1 l zelí najemno nakrouhaného
4 střední brambory, nakrájené
2 čl soli
1 čl černého pepře
2 pl máslaPřipravte čóns a na něm několik minut smažte mrkev a zelí. Přiklopte a zmírněte oheň. Občas zamíchejte a duste doměkka. Mezitím uvařte nebo upečte brambory. Když je zelenina měkká, přidejte brambory, sůl, pepř a máslo.