Zeleninová jídla (sabdží)
- Jak vařit pro Kršnu
- Suroviny a postupy
- Chleby
- Rýže
- Dály a polévky
- 
                    Zeleninová jídla (sabdží)
- Chuťovky a čatný
- Saláty a raity
- Sladkosti
- Nápoje
- Smažené zelí na másle
- ½ středně velké hlávky bílého zelí 
 3 pl ghí nebo oleje
 10 dkg másla
 1 čl mletého zázvoru
 1 čl kurkumy
 ½ čl černého mletého pepře
 3 čl bazalky
 1 čl českého mletého kmínu
 2 čl soli
 1 až 2 dl vody- Nakrájejte najemno bílé zelí. Na oleji nechte zpěnit mletý koriandr, římský kmín, kurkumu a zázvor. Přidejte zelí, sůl, pepř, bazalku, máslo a míchejte, dokud nebude zelí dobře osmahnuté. Přidejte vodu, kmín, zamíchejte a přikryjte poklicí. Za občasného promíchání nechte několik minut podusit. Změklé zelí odstavte a nechte přikryté pokličkou. 
- Mrkvové sabdží - Gadžar sabdží
- ½ kg mrkve 
 3 pl ghí nebo másla
 2 pl přírodního cukru
 ¼ čl kurkumy
 ½ čl mletého kardamomu
 ½ čl mletého koriandru
 2 pl pomerančové nebo jablečné šťávy
 160 ml vody
 ½ čl soli
 ⅛ čl černého mletého pepře nebo čili
 2 pl sekaného zeleného koriandru nebo petržele
 1 čl citrónové šťávy
 ¼ čl strouhaného muškátového oříšku- Na 2 pl ghí smažte nakrájenou mrkev s cukrem, kurkumou, kardamomem, mletým koriandrem, přidejte pomerančovou šťávu, vodu a sůl. Přiveďte k varu a na mírném plameni duste (mladou mrkev 20 minut a starou 40 minut). Když se většina vody vypaří, odkryjte a na větším plameni odpařte zbytek. Nakonec přidejte 1 pl ghí, pepř a čerstvé listy. Před podáváním pokapejte citrónem a posypte muškátovým oříškem. 
- Špenát s panýrem - Palak panýr
- 2 l čerstvého nakrájeného špenátu 
 2 pl ghí nebo oleje
 panýr ze 2,5 l mléka
 1 dl kysané smetany
 2 čl soli
 1 čl černého mletého pepře- Na ghí nebo oleji poduste špenát doměkka (lehce podlijte vodou), nakrájejte panýr a vhoďte ho do dušeného špenátu, zalijte kysanou smetanou, osolte, opepřete. 
- Šák - vařená listová zelenina
- 400 – 500 g čerstvého nebo mraženého špenátu nebo mladé jarní kopřivy 
 panýr ze 2 l mléka
 2 pl ghí nebo oleje
 2 čl římského kmínu
 2 čl fenyklu
 ½ čl asafoetidy
 3 čl mletého koriandru
 1 – 2 pl čerstvého nastrouhaného zázvoru
 1 čili paprička
 1 čl soli
 1 dl smetany- Rozehřejte ghí a když se z něho začne kouřit, přidejte kmín a fenykl. Po minutě přidejte zázvor a lehce osmahněte. Nakonec přidejte zbylé koření a po několika vteřinách vše zalijte asi 2 až 4 dl syrovátky. Přidejte špenát, na kostičky nakrájený panýr a vše poduste doměkka (5 až 10 minut). Osolte a přidejte smetanu. Pokud budete používat kopřivy, omyjte je, spařte v hrnci s vařící vodou a pak rozmixujte. Nemáte-li mixér, můžete kopřivy najemno nasekat. 
- Zlaté brambory - Alu Gauránga
- 1 l očištěných brambor nakrájených na tenčí plátky 
 2 čl mletého koriandru
 ¼ čl černého mletého pepře
 1 čl soli
 hrnek mléka či smetany
 2 pl másla
 ½ čl kurkumy
 troška čerstvé petrželky nebo koriandru- Dno pekáče poklaďte nakrájenými bramborami smíchanými s koriandrem, solí, pepřem, máslem a kurkumou, zalijte mlékem či smetanou a dejte péct do trouby na 200 °C asi 45 až 50 minut (až jsou brambory měkké a mají na povrchu žlutohnědou kůrku). Posypte je jemně nasekanou petrželkou nebo koriandrem. Pokud vynecháme kurkumu, můžeme tento recept použít i na Ékádaší. 
- Hrášek s rajčaty a panýrem - Matar panýr
- 2 l mléka 
 1 čl kyseliny citrónové
 1 kg rajčat
 1 kg zeleného hrášku
 150 g másla
 1 čl zázvoru
 1 čl muškátového oříšku
 1 pl koriandru
 1 pl masaly z „Górakšji“
 1 čl asafoetidy
 1 dl syrovátky
 ghí na smažení
 1 pl soli- Panýr z 2 1 mléka a citrónové šťávy stlačte v plátýnku mezi dvěma prkýnky do tloušťky jednoho centimetru. Po 5 až 6 hodinách nakrájejte sýr na malé kostičky, osmažte je dozlatova v ghí a nechejte odkapat. V hrnci rozpusťte máslo a přidejte koření. Lehce osmažte a přidejte rajčata. Po přibližně 
 25 minutách přidejte hrášek a sůl. Vařte při mírné teplotě asi 10 minut, dokud hrášek nezměkne. Přidejte panýr, vypněte vařič a nechte stát 10 minut, aby sýr nasákl a změkl.
- Zelí, mrkev a brambory
- 3 pl ghí 
 1 pl čerstvého strouhaného zázvoru nebo 1 čl sušeného
 1 nasekané zelené čili
 1 čl asafoetidy
 1 čl kmínu
 1 čl hořčičných semínek
 ½ l mrkve nakrájené nakolečka
 1 l zelí najemno nakrouhaného
 4 střední brambory, nakrájené
 2 čl soli
 1 čl černého pepře
 2 pl másla- Připravte čóns a na něm několik minut smažte mrkev a zelí. Přiklopte a zmírněte oheň. Občas zamíchejte a duste doměkka. Mezitím uvařte nebo upečte brambory. Když je zelenina měkká, přidejte brambory, sůl, pepř a máslo. 
 
 Dály a polévky
Dály a polévky Chuťovky a čatný
Chuťovky a čatný