Saláty a raity
- Míchaný salát
5 brambor oloupaných a nakrájených na kostky
1 hrnek růžiček květáku
1 hrnek růžiček brokolice
1 malá okurka
1 hlávkový salát
1 hrnek mrkve nakrájené na kolečka
2 rajčata
1 dl oliv
panýr
2 pl olivového nebo slunečnicového oleje
1 pl citronové šťávy
1 čl soli
½ čl mletého černého pepřeBrambory osmažte nebo upečte. Květák, brokolici a mrkev uvařte doměkka, ale nerozvařte. Okurky, rajčata, hlávkový salát, olivy a panýr nakrájejte. Všechno smíchejte ve velké míse, přidejte olej, citronovou šťávu, sůl, pepř a zamíchejte.
Tento recept je pouze orientační, použijte zeleninu, kterou právě máte k dispozici.
- Salát z bílého zelí s paprikou
Zelí nastrouhejte najemno, osolte, přidejte červenou papriku nakrájenou na proužky, citronovou šťávu a olivový nebo slunečnicový olej.
- Mrkvový salát
Oloupanou mrkev nastrouhejte najemno, přidejte proprané a alespoň 1 hod namočené rozinky, pomerančovou šťávu a špetku mletého kardamonu.
- Hlávkový salát s okurkou
Salát properte, nasekejte nadrobno, přidejte nakrájené okurky, olej, sůl, citronovou šťávu, kopr.
- Salát z čínského zelí a rajčat
Čínské zelí nakrájejte najemno, rajčata na osminky. Přidejte sůl, pepř, olivvý olej a citronovou šťávu.
- Rajčatová raita
Rajčata nakrájejte na osminky, přidejte jogurt, mletý pepř, garam masalu a čóns z hořčičného semínka a asafoetidy.
- Raita z červené řepy
½ kg červené řepy, uvařené, oloupané a nakrájené na menší kostky
500 ml bílého jogurtu
¼ čl asafoetidy
½ čl nadrceného římského kmínu
½ čl černého mletého pepře
1 čl kurkumy
1 čl soli
1pl cukru
2 pl ghíZ koření udělejte čóns a smíchejte s jogurtem, řepou, osolte a oslaďte.
- Okurková raita
Okurku oloupejte, nastrouhejte, přidejte jogurt, garam masalu, sůl a čóns z hořčičného semínka. K okurce se také hodí nasekaná koprová nebo mátová nať.