Chuťovky a čatný
- Švestkové čatný
- 4 pl másla 
 1,5 čl mletého koriandru
 ¼ čl rozemletých kardamonových semínek
 2 čili
 3 pl jemně strouhaného kokosu
 ½ kg švestek, vypeckovaných a nakrájených na osminy
 ½ l cukru- V hrnci s tlustým dnem rozehřejte na mírném plameni máslo. Přidejte koriandr, kardamom, čili a kokos. Smažte jednu minutu a pak přidejte švestky. Zesilte plamen a čatný přiveďte do varu. Potom plamen zeslabte a přikryté pomalu vařte asi 15 minut, dokud se švestky nerozvaří. Přidejte cukr a odkryté pomalu vařte za občasného míchání dalších 15 minut, dokud čatný nezhoustne. 
- Jablkové čatný
- 6 středně velkých jablek, oloupaných, nakrájených na malé kousky 
 4 pl ghí nebo rostlinného oleje
 2 čl čerstvého strouhaného zázvoru nebo 1 čl sušeného
 2 kousky skořicové kůry
 1 čl anýzu
 2 nebo 3 drcené sušené čili
 5 hřebíčků
 1 čl kurkumy
 4 pl vody
 4 pl třtinového cukru- V hrnci se silnějším dnem rozehřejte ghí nebo olej, přidejte nejprve čerstvý zázvor, celé koření a smažte asi 30 sekund. Pozor, nespálit! Přidejte práškové koření a jablka a smažte několik minut za stálého míchání. Pak přidejte vodu, přiklopte a duste asi 15minut, často míchejte, dokud jablka nezměknou. Pak je rozmačkejte, přidejte cukr a vařte odkryté za stálého míchání, dokud čatný nezhoustne. Vychlaďte na pokojovou teplotu. 
- Banánové čatný
- 2 pl ghí nebo oleje 
 ½ čl čili
 1 čl římského kmínu mletého
 250 ml banánů nakrájených na plátky
 1 dl vody
 2 pl cukru (nejlépe třtinového)- Rozehřejte ghí nebo olej, přidejte kmín a po chvilce čili a banány. Smažte několik minut a pak opatrně přilijte vodu. Vařte doměkka a nakonec přidejte cukr. 
- Samosy
- Těsto: 
 250 g hladké mouky
 250 g celozrnné mouky
 125 g rozpuštěného mása
 2 – 3 čl soli
 350 – 400 ml vlažné vody
 
 Náplň:
 1,8 l jemně nastrouhaného zelí
 panýr ze 4l mléka
 2 čl bazalky
 2 čl lžičky oregána
 1 čl pepře
 2 čl cukru
 3 pl rajčatové pasty
 5 pl ghí
 ¼ čl čili- Mouku a sůl dobře promíchejte, zapracujte máslo, přilijte vodu a vypracujte těsto, které nemá být ani moc tuhé, ani moc měkké. 
 Na ghí osmahněte zelí (asi 50 minut). Panýr rozdrobte a přimíchejte. Přidejte rajčatovou pastu a na menším plameni 5 minut smažte, aby panýr změkl. Nakonec přidejte koření a sůl.
 Z těsta udělejte kuličky o velikosti vlašského ořechu a vyválejte do tenkých placek (asi 10 cm v průměru). Jestliže se těsto lepí, přidejte trochu ghí. Navlhčete okraj jedné poloviny a dejte dvě polévkové lžíce náplně na jednu polovinu placky. Přehněte druhou polovinu a pevně stlačte okraje, které zahnete k náplni.
 Samosy smažte v mírně horkém ghí, dokud není křehká a zlatohnědá (přibližně 20minut). Samosy se dají připravit i v troubě (pečte na 200 stupňů 20-30 minut).
- Zelné kofty
- 300g polohrubé mouky 
 15 ml soli
 4 ml prášku do pečiva
 ghí nebo slunečnicový olej na smažení
 1,2 l nahrubo nastrouhaného nebo najemno nasekaného zelí
 0,3 l nastrouhaných brambor
 5 ml kurkumy
 4 ml sušeného zázvoru (nebo 15 ml čerstvého)
 5 ml černého mletého pepře
 12 ml koriandru
 2 ml asafoetidy- Do mísy vložte všechny přísady a míchejte, dokud zelenina nezačne pouštět šťávu a neutvoří se tvárné těsto. Rozehřejte vyšší vrstvu ghí nebo slunečnicového oleje, z těsta udělejte placky (ne moc tlusté, aby se dobře prosmažily) a vložte je do takové vrstvy ghí nebo oleje, aby se mohly odlepit od dna a plavat na hladině. Smažte na středním plameni asi 10 minut. Správnou teplotu oleje zjistíme takto: vhoďte malý kousek těsta do rozehřátého oleje, těsto by mělo dojít na dno, ihned se odlepit a svižně vyplavat na hladinu. Poté, co se udělá kůrčička na okrajích, obraťte a dodělejte do zlatohněda. Vyjměte a nechte okapat. 
 V Indii se kofty dělají ve tvaru menších koulí a podávají se buď přímo v nějaké omáčce (například rajské), nebo jakou součást menu. Ke koftám se dobře hodí jogurtová omáčka.
- Falafel (cizrnový karbanátek)
- 400 g namočené cizrny (cca 200 – 250 g suché) 
 2 pl nasekané petrželky
 ½ čl asafoetidy
 2 čl mletého římského kmínu
 1 čl soli
 ½ čl mletého černého pepře
 ¼ čl čili
 2 čl mletého koriandru
 ghí nebo olej na smažení- Přes noc namočenou cizrnu rozmixujte, smíchejte s kořením a bylinkami a důkladně promíchejte. Vzniklou hmotu uložte na 15 minut do lednice zchladit. Následně z těsta tvořte placičky nebo kuličky a smažte je ve větší vrstvě ghí nebo oleje dozlatova. Podávejte se zakysanou smetanou či přelité omáčkou. 
- Kofty z červené řepy
- 500 g červené řepy 
 2 – 2,5 dl hladké mouky
 ½ čl asafoetidy
 1 pl mletého římského kmínu
 1 pl mletého koriandru
 1 pl masaly z „Górakšji“
 1 čl prášku do pečiva
 1 čl soli
 ghí na smažení- Polovinu červené řepy nastrouhejte na jemném struhadle a polovinu na hrubém. Dobře zamíchejte se všemi přísadami a nechte stát asi 10 minut. Rozpalte ghí. Vytvořte koule o velikosti vlašského ořechu a na mírném plameni smažte v ghí po dobu 20 minut. Kofty se dají jíst jak teplé, tak studené a dají se také udělat z brambor, mrkve, zelí nebo ovoce. V posledním případě místo soli přidáme cukr a na okořenění použijeme muškátový oříšek, hřebíček, vanilku nebo skořici. 
- Pakora - smažená zelenina v těstíčku
- 225g hladké mouky 
 1 čl kurkumy
 1 čl mletého koriandru
 1 pl citrónové šťávy
 1 čl garam masaly
 1 čl soli
 ½ čl čili
 250 ml studené vody
 ½ kypřícího prášku do pečiva
 ghí na smažení
 zelenina na obalování (květák, lilek, brambor,…)- Smíchejte všechny ingredience a přidejte studenou vodu. Vytvořte hladkou směs k obalování zeleniny, kterou hned po důkladném obalení vkládejte do rozpáleného ghí. Smažte několik minut, dokud pakory nejsou zlatohnědé a křupavé. Po vyjmutí nechte okapat. 
- Rajčatové čatný
- 6 zralých rajčat 
 1 pl ghí
 1 malé drcené čili nebo ¼ čl kajenského pepře
 ½ pl hořčičného semínka
 1 čl strouhaného čerstvého zázvoru nebo ½ čl sušeného
 ½ čl soli
 4 pl třtinového cukru
 1 čl mletého koriandru- Rajčata spařte horkou vodou, oloupejte a nasekejte na malé kousky. V kastrolu připravte čóns z hořčice, zázvoru a čili. Přidejte rajčata, přiklopte a smažte asi 15 minut, dokud z rajčat nebude hustá omáčka. Občas zamíchejte. Odstavte z plamene a na malou rychlost mixujte v mixéru asi 5 sekund (podle volby). Vraťte do hrnce, přidejte sůl, cukr a mletý koriandr. Vařte 3 minuty odkryté. Podávejte teplé nebo studené. 
 Zeleninová jídla (sabdží)
Zeleninová jídla (sabdží)