Dály a polévky

  • 3 dl mung dálu nebo žlutého loupaného hrachu, namočit přes noc
    3 dl rýže
    1,5 l zeleniny (růžičky květáku)
    1 l vody
    ghí (nebo olej) na čóns
    2 čl kmínu
    1 čl zázvoru
    4 bobkové listy
    citronová kůra
    1 pl soli
    sekaná petrželová nať

    V menším hrnci vařte hrách nebo dál v menším množství osolené vody, kterou můžete postupně dolévat. Ve větším hrnci, raději se silnějším dnem, připravte čóns a poduste na něm zeleninu. Zalijte vodou a uveďte do varu. Až se voda začne vařit, přisypte promytou rýži a vařte asi 20 minut, dokud není rýže i zelenina měkká. Občas zamíchejte. Poté přidejte doměkka uvařený hrách a za stálého míchání vařte asi 10 minut, až bude mít kičrí správnou hustotu (jako kaše). Nakonec přidejte petrželku. Podávejte s citronem nebo jogurtem.

  • 3 dl mung dálu nebo žlutého loupaného hrachu, namočit přes noc
    3 dl rýže
    1,5 l nakrájené zeleniny (zelí, mrkev)
    rajčatová pasta nebo ½ l nakrájených rajčat
    ghí (nebo olej) na čóns
    2 čl kmínu
    1 čili
    1čl anýzu
    1 čl asafoetidy
    1 čl kurkumy
    1 čl sladké papriky
    2 čl mletého koriandru
    1 pl soli
    1 l vody
    ½ čl mleté skořice (přidat nakonec)
    sekaná petrželová nať

    V menším hrnci vařte hrách nebo dál v menším množství osolené vody, kterou můžete postupně dolévat. Ve větším hrnci, raději se silnějším dnem, připravte čóns a poduste na něm zeleninu. Zalijte vodou a uveďte do varu. Až se voda začne vařit, přisypte promytou rýži a vařte asi 20 minut, dokud není rýže i zelenina měkká. Občas zamíchejte. Poté přidejte doměkka uvařený hrách a za stálého míchání vařte asi 10 minut, až bude mít kičrí správnou hustotu (jako kaše). Nakonec přidejte petrželku. Podávejte s citronem nebo jogurtem.

  • 3 dl mung dálu nebo žlutého loupaného hrachu, namočit přes noc
    3 dl rýže
    1,5 l zeleniny (různé druhy podle možnosti)
    1 l vody
    ghí (nebo olej) na čóns
    2 čl kmínu

    1 – 2 čili
    1 čl zázvoru
    1 čl asafoetidy
    1 čl fenyklu
    2 čl kurkumy
    čerstvá petrželová nať
    citrón nebo jogurt

    V menším hrnci vařte hrách nebo dál v menším množství osolené vody, kterou můžete postupně dolévat. Ve větším hrnci, raději se silnějším dnem, připravte čóns a poduste na něm zeleninu. Zalijte vodou a uveďte do varu. Až se voda začne vařit, přisypte promytou rýži a vařte asi 20 minut, dokud není rýže i zelenina měkká. Občas zamíchejte. Poté přidejte doměkka uvařený hrách a za stálého míchání vařte asi 10 minut, až bude mít kičrí správnou hustotu (jako kaše). Nakonec přidejte petrželku. Podávejte s citronem nebo jogurtem.

  • 250 ml loupaného žlutého hrachu nebo fazolí (namočit přes noc)
    1,5 l vody
    ½ l nakrájené zeleniny (mrkev, brambory, květák, rajčata, cukyna, baklažán,…)
    ½ čl kurkumy
    1 pl cukru + 1 pl citronové šťávy
    4 pl kokosu
    ½ čl čili (podle volby)
    1 pl hnědého cukru
    2 pl ghí nebo oleje
    1 čl hořčičného semínka
    ¼ čl řeckého sena
    3 bobkové listy
    ¼ čl asafoetidy
    ½ čl soli

    Hrách propláchněte a nechte okapat. Ve čtyřlitrovém hrnci přiveďte do varu vodu s hrachem, solí, kurkumou a bobkovými listy. Vařte na mírném plameni, dokud hrách nezměkne (ale pozor, aby se nerozvařil). V druhém hrnci připravte čóns a osmažte na něm zeleninu, pak přidejte i kokos. Potom dejte do dálu a vařte doměkka.  Nakonec přidejte citronovou šťávu s cukrem.

  • 3 pl ghí nebo oleje
    2 bobkové listy
    1 čl mletého koriandru
    ¼ čl asafoetidy
    1¼ čl kurkumy
    1 l zeleniny, očištěné a nakrájené
    1,5 l vody
    3 čl soli
    ¼ čl pepře
    ½ l mléka
    2 pl másla
    3 pl hladké mouky

    V hrnci rozehřejte ghí a připravte čóns. Na něm několik minut smažte zeleninu. Přidejte vodu a vařte, dokud zelenina nezměkne. Mezitím v jiném hrnci rozehřejte máslo a osmažte na něm mouku. Přilijte horké mléko a dobře rozvařte. Pokud se dělají hrudky, propasírujte je přes cedník nebo sítko. Vmíchejte do polévky, osolte, opepřete a ještě chvíli povařte.

  • 1 kg dýně nakrájené na kostky nebo ½ kg nakrájené mrkve
    90 g másla
    ¼ čl muškátového oříšku
    ¼ čl mletého černého pepře
    ¾ l vody
    4 dl mléka
    1 čl soli
    1 pl smetany
    2 pl sekané petrželové nati

    V hrnci rozehřejte máslo, krátce na něm osmažte dýni nebo mrkev a přidejte vodu a koření. Přiveďte k varu, přidejte mléko a vařte, dokud dýně nezměkne. Nakonec přidejte sůl, smetanu a sekanou petržel. Polévku nakonec rozmixujte dohladka.

Haré Kršna Haré Kršna Kršna Kršna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré Haré Kršna Haré Kršna Kršna Kršna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré Haré Kršna Haré Kršna Kršna Kršna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré Haré Haré Haré Kršna Haré Kršna Kršna Kršna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré