Dály a polévky
- Kičrí 3
- 3 dl mung dálu nebo žlutého loupaného hrachu, namočit přes noc 
 3 dl rýže
 1,5 l zeleniny (růžičky květáku)
 1 l vody
 ghí (nebo olej) na čóns
 2 čl kmínu
 1 čl zázvoru
 4 bobkové listy
 citronová kůra
 1 pl soli
 sekaná petrželová nať- V menším hrnci vařte hrách nebo dál v menším množství osolené vody, kterou můžete postupně dolévat. Ve větším hrnci, raději se silnějším dnem, připravte čóns a poduste na něm zeleninu. Zalijte vodou a uveďte do varu. Až se voda začne vařit, přisypte promytou rýži a vařte asi 20 minut, dokud není rýže i zelenina měkká. Občas zamíchejte. Poté přidejte doměkka uvařený hrách a za stálého míchání vařte asi 10 minut, až bude mít kičrí správnou hustotu (jako kaše). Nakonec přidejte petrželku. Podávejte s citronem nebo jogurtem. 
- Kičrí 2
- 3 dl mung dálu nebo žlutého loupaného hrachu, namočit přes noc 
 3 dl rýže
 1,5 l nakrájené zeleniny (zelí, mrkev)
 rajčatová pasta nebo ½ l nakrájených rajčat
 ghí (nebo olej) na čóns
 2 čl kmínu
 1 čili
 1čl anýzu
 1 čl asafoetidy
 1 čl kurkumy
 1 čl sladké papriky
 2 čl mletého koriandru
 1 pl soli
 1 l vody
 ½ čl mleté skořice (přidat nakonec)
 sekaná petrželová nať- V menším hrnci vařte hrách nebo dál v menším množství osolené vody, kterou můžete postupně dolévat. Ve větším hrnci, raději se silnějším dnem, připravte čóns a poduste na něm zeleninu. Zalijte vodou a uveďte do varu. Až se voda začne vařit, přisypte promytou rýži a vařte asi 20 minut, dokud není rýže i zelenina měkká. Občas zamíchejte. Poté přidejte doměkka uvařený hrách a za stálého míchání vařte asi 10 minut, až bude mít kičrí správnou hustotu (jako kaše). Nakonec přidejte petrželku. Podávejte s citronem nebo jogurtem. 
- Kičrí 1
- 3 dl mung dálu nebo žlutého loupaného hrachu, namočit přes noc 
 3 dl rýže
 1,5 l zeleniny (různé druhy podle možnosti)
 1 l vody
 ghí (nebo olej) na čóns
 2 čl kmínu
 1 – 2 čili
 1 čl zázvoru
 1 čl asafoetidy
 1 čl fenyklu
 2 čl kurkumy
 čerstvá petrželová nať
 citrón nebo jogurt- V menším hrnci vařte hrách nebo dál v menším množství osolené vody, kterou můžete postupně dolévat. Ve větším hrnci, raději se silnějším dnem, připravte čóns a poduste na něm zeleninu. Zalijte vodou a uveďte do varu. Až se voda začne vařit, přisypte promytou rýži a vařte asi 20 minut, dokud není rýže i zelenina měkká. Občas zamíchejte. Poté přidejte doměkka uvařený hrách a za stálého míchání vařte asi 10 minut, až bude mít kičrí správnou hustotu (jako kaše). Nakonec přidejte petrželku. Podávejte s citronem nebo jogurtem. 
- Luštěninová polévka se zeleninou (Sambar)
- 250 ml loupaného žlutého hrachu nebo fazolí (namočit přes noc) 
 1,5 l vody
 ½ l nakrájené zeleniny (mrkev, brambory, květák, rajčata, cukyna, baklažán,…)
 ½ čl kurkumy
 1 pl cukru + 1 pl citronové šťávy
 4 pl kokosu
 ½ čl čili (podle volby)
 1 pl hnědého cukru
 2 pl ghí nebo oleje
 1 čl hořčičného semínka
 ¼ čl řeckého sena
 3 bobkové listy
 ¼ čl asafoetidy
 ½ čl soli- Hrách propláchněte a nechte okapat. Ve čtyřlitrovém hrnci přiveďte do varu vodu s hrachem, solí, kurkumou a bobkovými listy. Vařte na mírném plameni, dokud hrách nezměkne (ale pozor, aby se nerozvařil). V druhém hrnci připravte čóns a osmažte na něm zeleninu, pak přidejte i kokos. Potom dejte do dálu a vařte doměkka. Nakonec přidejte citronovou šťávu s cukrem. 
- Krémová zeleninová polévka
- 3 pl ghí nebo oleje 
 2 bobkové listy
 1 čl mletého koriandru
 ¼ čl asafoetidy
 1¼ čl kurkumy
 1 l zeleniny, očištěné a nakrájené
 1,5 l vody
 3 čl soli
 ¼ čl pepře
 ½ l mléka
 2 pl másla
 3 pl hladké mouky- V hrnci rozehřejte ghí a připravte čóns. Na něm několik minut smažte zeleninu. Přidejte vodu a vařte, dokud zelenina nezměkne. Mezitím v jiném hrnci rozehřejte máslo a osmažte na něm mouku. Přilijte horké mléko a dobře rozvařte. Pokud se dělají hrudky, propasírujte je přes cedník nebo sítko. Vmíchejte do polévky, osolte, opepřete a ještě chvíli povařte. 
- Zlatá polévka
- 1 kg dýně nakrájené na kostky nebo ½ kg nakrájené mrkve 
 90 g másla
 ¼ čl muškátového oříšku
 ¼ čl mletého černého pepře
 ¾ l vody
 4 dl mléka
 1 čl soli
 1 pl smetany
 2 pl sekané petrželové nati- V hrnci rozehřejte máslo, krátce na něm osmažte dýni nebo mrkev a přidejte vodu a koření. Přiveďte k varu, přidejte mléko a vařte, dokud dýně nezměkne. Nakonec přidejte sůl, smetanu a sekanou petržel. Polévku nakonec rozmixujte dohladka. 
 Rýže
Rýže Zeleninová jídla (sabdží)
Zeleninová jídla (sabdží)