Rýže
- Rýže se strouhanou mrkví a kokosem
- ¼ l rýže 
 2 pl másla nebo ghí
 3 celé hřebíčky
 3 kuličky pepře
 3,5 dl jemně nastrouhané mrkve
 3 pl kokosu
 ½ l vody
 1¼ l čl soli
 2 pl rozinek
 ½ čl mleté skořice- Rýži předem promyjte a osušte. Umelte hřebíčky a pepř. Rozehřejte máslo nebo ghí a osmažte v něm dozlatova kokos a mleté koření. Přidejte rýži. Smažte asi 2 minuty, přidejte horkou vodu se solí, mrkev, uveďte do varu, přiklopte a vařte asi 20 minut na slabém plameni. Zkuste, zda je rýže měkká, vypněte a nechte stát ještě asi 5 minut. 
- Jednoduchá žlutá rýže
- ¼ l dlouhozrnné rýže 
 ½ l vody
 2 pl ghí nebo rostlinného oleje
 1 čl kmínu
 6 celých hřebíčků
 2,5 cm skořicové kůry
 ¾ čl soli
 ¼ čl kurkumy
 3 pl nasekaných listů celeru, petrželky nebo koriandru- Rýži předem omyjte a nechte oschnout. Rozehřejte ghí nebo olej, přidejte kmín, hřebíček a skořici. Smažte dokud kmín nezhnědne, nespalte. Přidejte rýži, míchejte asi 2 minuty. Přilijte horkou vodu se solí, pepř, kurkumu a zelené listy. Zamíchejte, uveďte rychle do varu, přiklopte, snižte teplotu a vařte asi 20 minut. Zkuste, zda je rýže uvařená, vypněte a nechte stát ještě asi 5 minut. 
- Základní recept na rýži
- 2 dl rýže 
 4 dl vody
 100 g másla
 ½ čl soli- Rýži dobře propláchněte a nechte uschnout. Pak pražte na másle, přilijte vodu a osolte. Přiklopte poklicí a vařte zhruba 15 až 20 minut, dokud se nevyvaří voda. Jestli je rýže uvařená poznáte, když mezi nehty zmáčknete jedno zrnko a nemá tam bílý syrový střed. Nechte ještě asi 5 minut dojít pod poklicí. 
- Rýže a arašídami
- ¼ l rýže 
 1 dl arašídů (celých nebo mletých)
 panýr ze 2 l mléka (podle volby)
 ½ l vody
 ¾ čl soli
 3 pl ghí nebo oleje- V hrnci rozehřejte ghí nebo olej, osmažte v něm arašídy, přidejte rýži a smažte, dokud zrníčka nezprůsvitní. Pokud chcete použít panýr, předem ho osmažte, přimíchejte do rýže, přilijte vařící vodu se solí a na slabém plameni vařte asi 20 minut. 
 Chleby
Chleby Dály a polévky
Dály a polévky