Rýže
- Rýže se strouhanou mrkví a kokosem
¼ l rýže
2 pl másla nebo ghí
3 celé hřebíčky
3 kuličky pepře
3,5 dl jemně nastrouhané mrkve
3 pl kokosu
½ l vody
1¼ l čl soli
2 pl rozinek
½ čl mleté skořiceRýži předem promyjte a osušte. Umelte hřebíčky a pepř. Rozehřejte máslo nebo ghí a osmažte v něm dozlatova kokos a mleté koření. Přidejte rýži. Smažte asi 2 minuty, přidejte horkou vodu se solí, mrkev, uveďte do varu, přiklopte a vařte asi 20 minut na slabém plameni. Zkuste, zda je rýže měkká, vypněte a nechte stát ještě asi 5 minut.
- Jednoduchá žlutá rýže
¼ l dlouhozrnné rýže
½ l vody
2 pl ghí nebo rostlinného oleje
1 čl kmínu
6 celých hřebíčků
2,5 cm skořicové kůry
¾ čl soli
¼ čl kurkumy
3 pl nasekaných listů celeru, petrželky nebo koriandruRýži předem omyjte a nechte oschnout. Rozehřejte ghí nebo olej, přidejte kmín, hřebíček a skořici. Smažte dokud kmín nezhnědne, nespalte. Přidejte rýži, míchejte asi 2 minuty. Přilijte horkou vodu se solí, pepř, kurkumu a zelené listy. Zamíchejte, uveďte rychle do varu, přiklopte, snižte teplotu a vařte asi 20 minut. Zkuste, zda je rýže uvařená, vypněte a nechte stát ještě asi 5 minut.
- Základní recept na rýži
2 dl rýže
4 dl vody
100 g másla
½ čl soliRýži dobře propláchněte a nechte uschnout. Pak pražte na másle, přilijte vodu a osolte. Přiklopte poklicí a vařte zhruba 15 až 20 minut, dokud se nevyvaří voda. Jestli je rýže uvařená poznáte, když mezi nehty zmáčknete jedno zrnko a nemá tam bílý syrový střed. Nechte ještě asi 5 minut dojít pod poklicí.
- Rýže a arašídami
¼ l rýže
1 dl arašídů (celých nebo mletých)
panýr ze 2 l mléka (podle volby)
½ l vody
¾ čl soli
3 pl ghí nebo olejeV hrnci rozehřejte ghí nebo olej, osmažte v něm arašídy, přidejte rýži a smažte, dokud zrníčka nezprůsvitní. Pokud chcete použít panýr, předem ho osmažte, přimíchejte do rýže, přilijte vařící vodu se solí a na slabém plameni vařte asi 20 minut.