Chuťovky a čatný
- Švestkové čatný
4 pl másla
1,5 čl mletého koriandru
¼ čl rozemletých kardamonových semínek
2 čili
3 pl jemně strouhaného kokosu
½ kg švestek, vypeckovaných a nakrájených na osminy
½ l cukruV hrnci s tlustým dnem rozehřejte na mírném plameni máslo. Přidejte koriandr, kardamom, čili a kokos. Smažte jednu minutu a pak přidejte švestky. Zesilte plamen a čatný přiveďte do varu. Potom plamen zeslabte a přikryté pomalu vařte asi 15 minut, dokud se švestky nerozvaří. Přidejte cukr a odkryté pomalu vařte za občasného míchání dalších 15 minut, dokud čatný nezhoustne.
- Jablkové čatný
6 středně velkých jablek, oloupaných, nakrájených na malé kousky
4 pl ghí nebo rostlinného oleje
2 čl čerstvého strouhaného zázvoru nebo 1 čl sušeného
2 kousky skořicové kůry
1 čl anýzu
2 nebo 3 drcené sušené čili
5 hřebíčků
1 čl kurkumy
4 pl vody
4 pl třtinového cukruV hrnci se silnějším dnem rozehřejte ghí nebo olej, přidejte nejprve čerstvý zázvor, celé koření a smažte asi 30 sekund. Pozor, nespálit! Přidejte práškové koření a jablka a smažte několik minut za stálého míchání. Pak přidejte vodu, přiklopte a duste asi 15minut, často míchejte, dokud jablka nezměknou. Pak je rozmačkejte, přidejte cukr a vařte odkryté za stálého míchání, dokud čatný nezhoustne. Vychlaďte na pokojovou teplotu.
- Banánové čatný
2 pl ghí nebo oleje
½ čl čili
1 čl římského kmínu mletého
250 ml banánů nakrájených na plátky
1 dl vody
2 pl cukru (nejlépe třtinového)Rozehřejte ghí nebo olej, přidejte kmín a po chvilce čili a banány. Smažte několik minut a pak opatrně přilijte vodu. Vařte doměkka a nakonec přidejte cukr.
- Samosy
Těsto:
250 g hladké mouky
250 g celozrnné mouky
125 g rozpuštěného mása
2 – 3 čl soli
350 – 400 ml vlažné vody
Náplň:
1,8 l jemně nastrouhaného zelí
panýr ze 4l mléka
2 čl bazalky
2 čl lžičky oregána
1 čl pepře
2 čl cukru
3 pl rajčatové pasty
5 pl ghí
¼ čl čiliMouku a sůl dobře promíchejte, zapracujte máslo, přilijte vodu a vypracujte těsto, které nemá být ani moc tuhé, ani moc měkké.
Na ghí osmahněte zelí (asi 50 minut). Panýr rozdrobte a přimíchejte. Přidejte rajčatovou pastu a na menším plameni 5 minut smažte, aby panýr změkl. Nakonec přidejte koření a sůl.
Z těsta udělejte kuličky o velikosti vlašského ořechu a vyválejte do tenkých placek (asi 10 cm v průměru). Jestliže se těsto lepí, přidejte trochu ghí. Navlhčete okraj jedné poloviny a dejte dvě polévkové lžíce náplně na jednu polovinu placky. Přehněte druhou polovinu a pevně stlačte okraje, které zahnete k náplni.
Samosy smažte v mírně horkém ghí, dokud není křehká a zlatohnědá (přibližně 20minut). Samosy se dají připravit i v troubě (pečte na 200 stupňů 20-30 minut).- Zelné kofty
300g polohrubé mouky
15 ml soli
4 ml prášku do pečiva
ghí nebo slunečnicový olej na smažení
1,2 l nahrubo nastrouhaného nebo najemno nasekaného zelí
0,3 l nastrouhaných brambor
5 ml kurkumy
4 ml sušeného zázvoru (nebo 15 ml čerstvého)
5 ml černého mletého pepře
12 ml koriandru
2 ml asafoetidyDo mísy vložte všechny přísady a míchejte, dokud zelenina nezačne pouštět šťávu a neutvoří se tvárné těsto. Rozehřejte vyšší vrstvu ghí nebo slunečnicového oleje, z těsta udělejte placky (ne moc tlusté, aby se dobře prosmažily) a vložte je do takové vrstvy ghí nebo oleje, aby se mohly odlepit od dna a plavat na hladině. Smažte na středním plameni asi 10 minut. Správnou teplotu oleje zjistíme takto: vhoďte malý kousek těsta do rozehřátého oleje, těsto by mělo dojít na dno, ihned se odlepit a svižně vyplavat na hladinu. Poté, co se udělá kůrčička na okrajích, obraťte a dodělejte do zlatohněda. Vyjměte a nechte okapat.
V Indii se kofty dělají ve tvaru menších koulí a podávají se buď přímo v nějaké omáčce (například rajské), nebo jakou součást menu. Ke koftám se dobře hodí jogurtová omáčka.- Falafel (cizrnový karbanátek)
400 g namočené cizrny (cca 200 – 250 g suché)
2 pl nasekané petrželky
½ čl asafoetidy
2 čl mletého římského kmínu
1 čl soli
½ čl mletého černého pepře
¼ čl čili
2 čl mletého koriandru
ghí nebo olej na smaženíPřes noc namočenou cizrnu rozmixujte, smíchejte s kořením a bylinkami a důkladně promíchejte. Vzniklou hmotu uložte na 15 minut do lednice zchladit. Následně z těsta tvořte placičky nebo kuličky a smažte je ve větší vrstvě ghí nebo oleje dozlatova. Podávejte se zakysanou smetanou či přelité omáčkou.
- Kofty z červené řepy
500 g červené řepy
2 – 2,5 dl hladké mouky
½ čl asafoetidy
1 pl mletého římského kmínu
1 pl mletého koriandru
1 pl masaly z „Górakšji“
1 čl prášku do pečiva
1 čl soli
ghí na smaženíPolovinu červené řepy nastrouhejte na jemném struhadle a polovinu na hrubém. Dobře zamíchejte se všemi přísadami a nechte stát asi 10 minut. Rozpalte ghí. Vytvořte koule o velikosti vlašského ořechu a na mírném plameni smažte v ghí po dobu 20 minut. Kofty se dají jíst jak teplé, tak studené a dají se také udělat z brambor, mrkve, zelí nebo ovoce. V posledním případě místo soli přidáme cukr a na okořenění použijeme muškátový oříšek, hřebíček, vanilku nebo skořici.
- Pakora - smažená zelenina v těstíčku
225g hladké mouky
1 čl kurkumy
1 čl mletého koriandru
1 pl citrónové šťávy
1 čl garam masaly
1 čl soli
½ čl čili
250 ml studené vody
½ kypřícího prášku do pečiva
ghí na smažení
zelenina na obalování (květák, lilek, brambor,…)Smíchejte všechny ingredience a přidejte studenou vodu. Vytvořte hladkou směs k obalování zeleniny, kterou hned po důkladném obalení vkládejte do rozpáleného ghí. Smažte několik minut, dokud pakory nejsou zlatohnědé a křupavé. Po vyjmutí nechte okapat.
- Rajčatové čatný
6 zralých rajčat
1 pl ghí
1 malé drcené čili nebo ¼ čl kajenského pepře
½ pl hořčičného semínka
1 čl strouhaného čerstvého zázvoru nebo ½ čl sušeného
½ čl soli
4 pl třtinového cukru
1 čl mletého koriandruRajčata spařte horkou vodou, oloupejte a nasekejte na malé kousky. V kastrolu připravte čóns z hořčice, zázvoru a čili. Přidejte rajčata, přiklopte a smažte asi 15 minut, dokud z rajčat nebude hustá omáčka. Občas zamíchejte. Odstavte z plamene a na malou rychlost mixujte v mixéru asi 5 sekund (podle volby). Vraťte do hrnce, přidejte sůl, cukr a mletý koriandr. Vařte 3 minuty odkryté. Podávejte teplé nebo studené.