Dály a polévky
- Kičrí 3
3 dl mung dálu nebo žlutého loupaného hrachu, namočit přes noc
3 dl rýže
1,5 l zeleniny (růžičky květáku)
1 l vody
ghí (nebo olej) na čóns
2 čl kmínu
1 čl zázvoru
4 bobkové listy
citronová kůra
1 pl soli
sekaná petrželová naťV menším hrnci vařte hrách nebo dál v menším množství osolené vody, kterou můžete postupně dolévat. Ve větším hrnci, raději se silnějším dnem, připravte čóns a poduste na něm zeleninu. Zalijte vodou a uveďte do varu. Až se voda začne vařit, přisypte promytou rýži a vařte asi 20 minut, dokud není rýže i zelenina měkká. Občas zamíchejte. Poté přidejte doměkka uvařený hrách a za stálého míchání vařte asi 10 minut, až bude mít kičrí správnou hustotu (jako kaše). Nakonec přidejte petrželku. Podávejte s citronem nebo jogurtem.
- Kičrí 2
3 dl mung dálu nebo žlutého loupaného hrachu, namočit přes noc
3 dl rýže
1,5 l nakrájené zeleniny (zelí, mrkev)
rajčatová pasta nebo ½ l nakrájených rajčat
ghí (nebo olej) na čóns
2 čl kmínu
1 čili
1čl anýzu
1 čl asafoetidy
1 čl kurkumy
1 čl sladké papriky
2 čl mletého koriandru
1 pl soli
1 l vody
½ čl mleté skořice (přidat nakonec)
sekaná petrželová naťV menším hrnci vařte hrách nebo dál v menším množství osolené vody, kterou můžete postupně dolévat. Ve větším hrnci, raději se silnějším dnem, připravte čóns a poduste na něm zeleninu. Zalijte vodou a uveďte do varu. Až se voda začne vařit, přisypte promytou rýži a vařte asi 20 minut, dokud není rýže i zelenina měkká. Občas zamíchejte. Poté přidejte doměkka uvařený hrách a za stálého míchání vařte asi 10 minut, až bude mít kičrí správnou hustotu (jako kaše). Nakonec přidejte petrželku. Podávejte s citronem nebo jogurtem.
- Kičrí 1
3 dl mung dálu nebo žlutého loupaného hrachu, namočit přes noc
3 dl rýže
1,5 l zeleniny (různé druhy podle možnosti)
1 l vody
ghí (nebo olej) na čóns
2 čl kmínu
1 – 2 čili
1 čl zázvoru
1 čl asafoetidy
1 čl fenyklu
2 čl kurkumy
čerstvá petrželová nať
citrón nebo jogurtV menším hrnci vařte hrách nebo dál v menším množství osolené vody, kterou můžete postupně dolévat. Ve větším hrnci, raději se silnějším dnem, připravte čóns a poduste na něm zeleninu. Zalijte vodou a uveďte do varu. Až se voda začne vařit, přisypte promytou rýži a vařte asi 20 minut, dokud není rýže i zelenina měkká. Občas zamíchejte. Poté přidejte doměkka uvařený hrách a za stálého míchání vařte asi 10 minut, až bude mít kičrí správnou hustotu (jako kaše). Nakonec přidejte petrželku. Podávejte s citronem nebo jogurtem.
- Luštěninová polévka se zeleninou (Sambar)
250 ml loupaného žlutého hrachu nebo fazolí (namočit přes noc)
1,5 l vody
½ l nakrájené zeleniny (mrkev, brambory, květák, rajčata, cukyna, baklažán,…)
½ čl kurkumy
1 pl cukru + 1 pl citronové šťávy
4 pl kokosu
½ čl čili (podle volby)
1 pl hnědého cukru
2 pl ghí nebo oleje
1 čl hořčičného semínka
¼ čl řeckého sena
3 bobkové listy
¼ čl asafoetidy
½ čl soliHrách propláchněte a nechte okapat. Ve čtyřlitrovém hrnci přiveďte do varu vodu s hrachem, solí, kurkumou a bobkovými listy. Vařte na mírném plameni, dokud hrách nezměkne (ale pozor, aby se nerozvařil). V druhém hrnci připravte čóns a osmažte na něm zeleninu, pak přidejte i kokos. Potom dejte do dálu a vařte doměkka. Nakonec přidejte citronovou šťávu s cukrem.
- Krémová zeleninová polévka
3 pl ghí nebo oleje
2 bobkové listy
1 čl mletého koriandru
¼ čl asafoetidy
1¼ čl kurkumy
1 l zeleniny, očištěné a nakrájené
1,5 l vody
3 čl soli
¼ čl pepře
½ l mléka
2 pl másla
3 pl hladké moukyV hrnci rozehřejte ghí a připravte čóns. Na něm několik minut smažte zeleninu. Přidejte vodu a vařte, dokud zelenina nezměkne. Mezitím v jiném hrnci rozehřejte máslo a osmažte na něm mouku. Přilijte horké mléko a dobře rozvařte. Pokud se dělají hrudky, propasírujte je přes cedník nebo sítko. Vmíchejte do polévky, osolte, opepřete a ještě chvíli povařte.
- Zlatá polévka
1 kg dýně nakrájené na kostky nebo ½ kg nakrájené mrkve
90 g másla
¼ čl muškátového oříšku
¼ čl mletého černého pepře
¾ l vody
4 dl mléka
1 čl soli
1 pl smetany
2 pl sekané petrželové natiV hrnci rozehřejte máslo, krátce na něm osmažte dýni nebo mrkev a přidejte vodu a koření. Přiveďte k varu, přidejte mléko a vařte, dokud dýně nezměkne. Nakonec přidejte sůl, smetanu a sekanou petržel. Polévku nakonec rozmixujte dohladka.