Sladkosti
- Mřížkový koláč
Těsto:
400 g polohrubé mouky
100 g cukru
½ prášku do pečiva
200 – 250 g másla
trochu mléka, smetany, syrovátky nebo TatryNáplň:
jablka, hrušky, meruňky, marmeláda,…Těsto:
V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a cukr, přidejte máslo a podle potřeby trochu mléka. Vypracujte nelepivé tužší těsto.
Náplň:
Ovoce oloupejte a nakrájejte na kousky. Poduste s trochou vody, cukru, případně skořicí a citronovou šťávou. Nechte trochu vychladnout.
Těsto rozdělte na dva díly – větší díl vyválejte na kulatou placku a rozprostřete do koláčové formy. Namažte náplní. Zbytek těsta vyválejte na placku. Tu nakrájejte na proužky, které budete pokládat jako mřížku na koláč. Pečte v předehřáté troubě na 180 – 200 stupňů asi 20 – 30 minut. Vychladlé posypte moučkovým cukrem.
Tato dávka stačí na kulatou koláčovou formu, na velký plech potřebujete dvojnásobné množství.
- Drobenkový koláč
6 dl polohrubé mouky
3 dl cukru
150 g másla
½ prášku do pečiva
½ čl kurkumy
asi ¼ l mléka
ovoce – rybíz, meruňky, maliny, rebarbora,…V míse dobře promíchejte mouku, cukr a máslo. Rozdělte na dvě části – menší na drobenku, větší na těsto. Do těsta přidejte prášek do pečiva, případně kurkumu, promíchejte, potom teprve přidejte mléko. Těsto nalijte na vymazaný plech vysypaný krupicí a naskládejte na něj ovoce, posypejte drobenkou a pečte na 180 – 200 stupňů v předehřáté troubě asi 20 – 30 minut.
- Mrkvová halva
500 g nastrouhané mrkve
150 g cukru
1 – 2 tobolky kardamonu
1,5 l mléka
hrst rozinek
ghíNejprve dejte vařit mléko. Ve vyšší pánvi orestujte mrkev s trochou ghí. Potom přidejte vařící mléko a cukru a míchejte, dokud směs nezhoustne. Poté přidejte mletý kardamom a rozinky.
- Halva
5 dl krupice
1 l mléka nebo vody
200 – 250 g másla
3 – 4 dl cukru
2 banány nebo 1 dl rozinek nebo nadrobno nakrájených ořechůRozpusťte máslo a přidejte krupici. Míchejte, dokud krupice nezhnědne (20 – 30 minut). Rozmačkejte banán a přidejte do krupice. Poté opatrně vlijte mléko, nejlépe teplé s rozpuštěným cukrem. Míchejte nepřetržitě, dokud halva nezhoustne a nelepí se na strany hrnce. Místo banánu můžete použít ananas, meruňky nebo jablka nakrájené na kousky.
- Simply wonderful
120 g másla
125 g sušeného mléka
115 g moučkového cukru
příchutě:
karob
rozmačkané banány, datle, rozdrcené ořechy, mandle nebo kokos
vanilkaVšechny ingredience smíchejte, nakoulejte kuličky a nechte vychladit. Poměry jsou orientační, možno zahustit, dosladit atd. Pokud použijete rozmačkané banány je potřeba přidat více sušeného mléka.
- Šríkand
3 l jogurtu
nadrobno nastrouhaná kůra citrónu
2 dl cukruJogurt vlijte do plátýnka a nechte viset po dobu 10 hodin. Přidejte citronovou kůru a cukr a dobře promíchejte nebo vyšlehejte v mixéru. Můžete přidat čerstvé jahody nebo borůvky.
- Khír
1 dl rýže
4 dl mléka
1 dl cukruDo mléka přidejte cukr a přiveďte k varu. Přidejte rýži a nechte vařit na slabém plameni, dokud se polovina mléka neodpaří. Ze začátku míchejte jen občas, ale když kaše zhoustne, musíte míchat nepřetržitě, aby se mléko nepřipálilo. Servírujte dobře vychlazené. Dá se ochutit vanilkou, růžovou vodou, šafránem, kardamomem, ořechy nebo rozinkami.